دنیای مالیات پیچیدگی های خاص خود را دارد. اما جای نگرانی نیست! با مطالعه این مقاله می توانید از شرایط بخشودگی مالیاتی مطلع شده و از مزایای آن بهره مند شوید. تحمل بار مالیات برای هر کسب و کاری اجتناب ناپذیر است. اما خبر خوب این است که سازمان امور مالیاتی در شرایط خاصی، اقدام به بخشودگی مالیاتی می نماید. این معافیت های مالیاتی به نوعی قایق نجات برای فعالان اقتصادی محسوب می شوند که می توانند در شرایط خاص، از فشار مالی ناشی از پرداخت مالیات بکاهند.

برخورداری از معافیت های مالیاتی موضوع چندان آسانی نیست و برای این منظور نیازمند دانش بالا از مالیات و قوانین مالیاتی است. بهترین را ممکن استفاده از خدمات مالی، مالیات و مشاوره مالیاتی دکتر عباس رفیعی است تا با روشی کاملا قانونمند و البته نظام مند بتوانید از این مزایا برخوردار شوید.

بخشودگی مالیاتی چیست؟

بخشودگی مالیاتی به معنی معافیت کامل یا بخشی از مالیات متعلق، بر اساس شرایط و ضوابط خاص می باشد. سازمان امور مالیاتی در راستای حمایت از برخی از فعالیت های اقتصادی و تشویق آنها به رونق کسب و کار، اقدام به اعمال معافیت مالیاتی می نماید.

چه کسانی مشمول بخشودگی مالیاتی می شوند؟

معافیت مالیاتی شرایط و ضوابط خاص خود را دارد و شامل تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی نمی شود. به طور کلی، سازمان امور مالیاتی به گروه های زیر تسهیلات مالیاتی در قالب بخشودگی ارائه می نماید:

  • کسب و کارهای نوپا: به منظور حمایت از کسب و کارهای نوپا و ایجاد رونق در فضای کسب و کار، سازمان امور مالیاتی برای مدت زمان محدودی (معمولا دو سال) از آنها معافیت مالیاتی قائل می شود.
  • فعالیت های اقتصادی در مناطق کم برخوردار: به منظور توسعه اقتصادی مناطق محروم و تشویق سرمایه گذاری در این مناطق، سازمان امور مالیاتی برای واحدهای تولیدی و خدماتی مستقر در این مناطق، معافیت مالیاتی در نظر می گیرد.
  • فعالیت های دانش بنیان و فناورانه: با توجه به اهمیت حمایت از شرکت های دانش بنیان و توسعه نوآوری، سازمان امور مالیاتی برای این شرکت ها معافیت های مالیاتی خاصی در نظر گرفته است.
  • صادرات کالا و خدمات: به منظور حمایت از صادرات غیرنفتی و افزایش ارزآوری برای کشور، سازمان امور مالیاتی برای شرکت های صادرکننده، معافیت های مالیاتی در نظر می گیرد.
  • خیریه ها و موسسات عام المنفعه: با هدف حمایت از فعالیت های خیرخواهانه و عام المنفعه، سازمان امور مالیاتی برای اینگونه موسسات، معافیت های مالیاتی قائل می شود.

شرایط و ضوابط معافیت مالیاتی

همانطور که اشاره شد، بخشودگی مالیاتی مشمول شرایط و ضوابط خاصی می باشد. این شرایط بسته به نوع معافیت مالیاتی، متفاوت است. اما به طور کلی، برخی از مهمترین شرایط و ضوابط عمومی برای برخورداری از معافیت مالیاتی عبارتند از:

  • ثبت نام در سامانه سازمان امور مالیاتی
  • ارائه اظهارنامه مالیاتی به صورت مرتب
  • فعالیت در رسته های کاری مورد نظر سازمان امور مالیاتی
  • رعایت قوانین و مقررات مالیاتی

انواع بخشودگی مالیاتی

بخشودگی مالیاتی انواع مختلفی دارد و بر اساس شرایط و ضوابط خاصی به اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق می گیرد. در ادامه به برخی از انواع رایج معافیت مالیاتی اشاره می کنیم:

  • معافیت مالیاتی مشاغل: بر اساس قانون مالیات های مستقیم، اشخاص حقیقی که میزان درآمد آنها از طریق مشاغل، در سال کمتر از سقف معینی باشد، از پرداخت مالیات معاف می شوند. این سقف معین به صورت سالانه توسط سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد.
  • معافیت مالیاتی مالیات بر ارزش افزوده: در برخی از موارد خاص، سازمان امور مالیاتی برای برخی از کالاها و خدمات، معافیت مالیات بر ارزش افزوده قائل می شود.
  • بخشودگی جرائم مالیاتی

در برخی از موارد، مودیان مالیاتی به دلیل عدم انجام تکالیف قانونی خود مشمول جرائم مالیاتی می شوند. با این حال، سازمان امور مالیاتی در شرایط خاصی، اقدام به بخشودگی جرائم مالیاتی می نماید.

دلایل مختلفی می تواند برای بخشودگی جرائم مالیاتی وجود داشته باشد، از جمله:

  • اشتباهات سهوی در اظهارنامه مالیاتی: در صورتی که ثابت شود اشتباهی در اظهارنامه مالیاتی به صورت سهوی رخ داده است، مودی می تواند از بخشودگی جرائم مالیاتی مرتبط با آن اشتباه بهره مند شود.
  • فارس ماژور: در شرایطی که وقوع بلایای طبیعی و یا سایر رویدادهای غیرقابل پیش بینی، مانع از انجام تکالیف قانونی مودیان مالیاتی شود، سازمان امور مالیاتی می تواند جرائم مالیاتی آنها را بخشود.
  • قصور سهوی در انجام تکالیف قانونی: در برخی از موارد، ممکن است مودی به دلیل قصور سهوی، از انجام تکالیف قانونی خود مانند ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر خودداری نماید. در این شرایط، سازمان امور مالیاتی می تواند با بررسی مدارک و مستندات ارائه شده توسط مودی، نسبت به بخشودگی بخشی یا تمام جرائم مالیاتی وی اقدام نماید.

انواع بخشودگی مالیاتی

نحوه درخواست بخشودگی مالیاتی

برای درخواست معافیت مالیاتی، مودیان باید به یکی از ادارات کل امور مالیاتی در سراسر کشور مراجعه نمایند. مدارک و مستندات مورد نیاز برای درخواست بخشودگی مالیاتی، بسته به نوع معافیت درخواستی متفاوت می باشد.

به طور کلی، برخی از مدارک و مستندات عمومی که برای درخواست بخشودگی مالیاتی مورد نیاز است عبارتند از:

  • فرم درخواست بخشودگی مالیاتی
  • کپی مدارک شناسایی
  • مستندات مربوط به فعالیت اقتصادی (مانند پروانه کسب، جواز تاسیس و …)
  • اسناد و مدارک مثبته دال بر شرایط و ضوابط معافیت مالیاتی

معافیت مالیاتی و نقش آن در رونق اقتصادی

بخشودگی مالیاتی به عنوان ابزاری تشویقی، نقش موثری در رونق اقتصادی و حمایت از فعالیت های تولیدی و خدماتی ایفا می کند. این معافیت های مالیاتی به ویژه برای کسب و کارهای نوپا و شرکت های دانش بنیان، می تواند انگیزه لازم برای شروع و توسعه فعالیت هایشان را فراهم نماید.

علاوه بر این، معافیت مالیاتی می تواند به عنوان ابزاری برای هدایت سرمایه گذاری ها به سمت فعالیت های اولویت دار و مورد نظر دولت، مورد استفاده قرار گیرد.

جمع بندی 

بخشودگی مالیاتی به عنوان ابزاری حمایتی و تشویقی، نقش موثری در رونق اقتصادی، حمایت از فعالیت های تولیدی و خدماتی، و هدایت سرمایه گذاری ها به سمت فعالیت های اولویت دار ایفا می کند با این حال، قوانین و مقررات مربوط به بخشودگی مالیاتی پیچیدگی های خاص خود را دارد.

سوالات متداول

[sp_easyaccordion id=”3755″]

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *