حرفه پزشکی یکی از مشاغل حساس و در عین حال پر درآمد در جامعه به شمار می رود. پزشکان زحمتکش ما با تلاش شبانه روزی خود به حفظ سلامتی آحاد جامعه کمک می کنند. اما همانطور که مستحضرید، هر فعالیتی که در راستای کسب درآمد صورت می گیرد، مشمول پرداخت مالیات می شود. با مطالعه این مقاله می توانید به آسانی از قوانین و مقررات مالیات پزشکان آگاه شده و با خیالی آسوده به طبابت بپردازید.

مرکز مشاوره مالی و اقتصادی دکتر عباس رفیعی تمامی خدمات مالی، مالیات و مشاوره مالیاتی را برای پزشکان بصورت یکپارچه ارائه می دهد. بدین منظور از تمامی پزشکان گرامی درخواست می شود برای اخذ مشاوره و همچنین دفاع مالیاتی در پرونده های مالیاتی پزشکان با شماره های مندرج در سایت برای تعیین وقت اقدام نمایند.

مالیات پزشکان چیست؟

مالیات پزشکان به مجموعه مالیات هایی گفته می شود که پزشکان محترم ملزم به پرداخت آن به دولت هستند. این مالیات بر اساس میزان درآمد و فعالیت های شغلی پزشک محاسبه می گردد. انواع مختلفی از مالیات برای پزشکان در نظر گرفته شده است که در ادامه به بررسی تک تک آنها خواهیم پرداخت.

انواع مالیات پزشکان

همانطور که اشاره شد، مالیات پزشکان انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  • مالیات بر درآمد: این نوع مالیات بر اساس درآمد سالانه پزشک محاسبه می شود. پزشکان موظف هستند اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت سالانه به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند و بر اساس آن مالیات متعلقه را پرداخت نمایند.
  • مالیات تکلیفی: مالیات تکلیفی مالیاتی است که توسط بیمارستان ها و یا مراکز درمانی که پزشک در آنجا مشغول به کار است، از حق الزحمه پزشک کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می گردد. این نوع مالیات به صورت علی الحساب بوده و در زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی با مالیات بر درآمد تهاتر می شود.
  • مالیات بر ارزش افزوده: در صورتی که پزشک دارای مطب شخصی بوده و اقدام به ارائه خدمات درمانی با دریافت وجه کند، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیز می گردد. نرخ مالیات بر ارزش افزوده خدمات مشمول، در حال حاضر 9 درصد می باشد.

مالیات بر درآمد پزشکان

همانطور که اشاره شد، یکی از انواع مالیات پزشکان، مالیات بر درآمد می باشد. این نوع مالیات بر اساس مجموع درآمدهای سالانه پزشک محاسبه می گردد. درآمدهای مشمول مالیات پزشکان شامل موارد زیر می شود:

  • حق الزحمه دریافتی از بیمارستان ها و مراکز درمانی
  • درآمد ناشی از مطب شخصی
  • درآمدهای ناشی از مشاوره های پزشکی
  • درآمدهای ناشی از انجام جراحی های زیبایی

برای محاسبه مالیات بر درآمد، پزشکان موظف هستند پس از پایان سال مالی، نسبت به تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیاتی خود به سازمان امور مالیاتی اقدام نمایند. در اظهارنامه مالیاتی، لازم است تمامی درآمدهای مشمول مالیات ذکر شده و پس از اعمال معافیت های مالیاتی، مالیات متعلقه محاسبه و پرداخت گردد.

قانون معافیت مالیات حقوق پزشکان

قانونگذار برای پزشکان استخدامی در مراکز درمانی دولتی، معافیت مالیات حقوق در نظر گرفته است. بر اساس این معافیت، بخشی از حقوق دریافتی پزشکان استخدامی از مالیات معاف می باشد. سقف این معافیت به صورت سالانه توسط سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد.

قانون-معافیت-مالیاتی-حقوق-پزشکان

مالیات تکلیفی پزشکان

مالیات تکلیفی یکی دیگر از انواع مالیات پزشکان است که توسط بیمارستان ها و یا مراکز درمانی که پزشک در آنجا مشغول به کار است، از حق الزحمه پزشک کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می گردد. نرخ مالیات تکلیفی پزشکان در حال حاضر 5 درصد می باشد.

نحوه محاسبه و پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان

بیمارستان ها و یا مراکز درمانی موظف هستند در زمان پرداخت حق الزحمه به پزشک، 5 درصد از آن را به عنوان مالیات تکلیفی کسر و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز نمایند. در فرم پرداختی که به پزشک ارائه می گردد، باید مبلغ کسر شده به عنوان مالیات تکلیفی به تفکیک مشخص گردد.

پزشکانی که مشمول مالیات تکلیفی هستند، موظفند در زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی خود، فرم های مربوط به مالیات تکلیفی را به همراه اظهارنامه ارائه نمایند. در این صورت، مالیات تکلیفی کسر شده از حقوق آنها با مالیات بر درآمد تهاتر شده و مابقی مالیات متعلقه، در صورت وجود، توسط پزشک پرداخت می گردد.

مالیات بر ارزش افزوده پزشکان

در صورتی که پزشک دارای مطب شخصی بوده و اقدام به ارائه خدمات درمانی با دریافت وجه کند، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیز می گردد. نرخ مالیات بر ارزش افزوده خدمات مشمول، در حال حاضر 9 درصد می باشد.

نحوه محاسبه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده پزشکان

پزشکانی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند، موظفند در زمان صدور فاکتور برای بیماران، 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده را به مبلغ فاکتور اضافه نموده و از بیمار دریافت نمایند. سپس در فواصل زمانی مشخص، نسبت به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده دریافتی به سازمان امور مالیاتی اقدام نمایند.

معافیت های مالیاتی پزشکان

قانونگذار برای پزشکان در نظر گرفته است که در صورت فعالیت در مناطق محروم و یا انجام برخی از اقدامات خاص، از برخی از معافیت های مالیاتی بهره مند شوند.

موارد مشمول معافیت مالیاتی پزشکان

  • فعالیت در مناطق محروم
  • انجام اعمال جراحی خاص
  • انجام تحقیقات علمی و پژوهشی
  • ارائه خدمات درمانی رایگان به اقشار نیازمند

نحوه استفاده از معافیت های مالیاتی پزشکان

پزشکانی که واجد شرایط استفاده از معافیت های مالیاتی هستند، می توانند با ارائه مستندات لازم به سازمان امور مالیاتی، از این معافیت ها بهره مند شوند.

نکات مهم در خصوص مالیات پزشکان

  • پزشکان موظف هستند به صورت سالانه اظهارنامه مالیاتی خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند.
  • در اظهارنامه مالیاتی، لازم است تمامی درآمدهای مشمول مالیات ذکر شده و پس از اعمال معافیت های مالیاتی، مالیات متعلقه محاسبه و پرداخت گردد.
  • در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر، پزشکان مشمول جریمه های مالیاتی خواهند شد.
  • پزشکان می توانند برای انجام امور مالیاتی خود از خدمات مشاوران مالیاتی مجاز استفاده نمایند.

جمع بندی

مالیات پزشکان یکی از موضوعات مهم و پیچیده در حوزه مالیات می باشد. پزشکانی که واجد شرایط استفاده از معافیت های مالیاتی هستند، می توانند با ارائه مستندات لازم به سازمان امور مالیاتی، از این معافیت ها بهره مند شوند.

[sp_easyaccordion id=”3710″]

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *