اهداف مالی برنامههای بلندمدت، کوتاهمدت و میانمدتی هستند که برای امور مالی خود در نظر دارید. بهترین اهداف مالی، اهدافی است که با ارزشها و اهداف شخصی شما همسو باشند.
اهداف مالی نباید با بودجه یا برنامه مالی اشتباه گرفته شود؛ اهداف مالی نقاط عطف مشخص و قابل اندازهگیری است که با رسیدن به آنها، شما به آینده ایدهآل خود نزدیک میشوید.
موفقیت مالی یک اتفاق شانسی نیست؛ بلکه نتیجه تعیین و پیگیری اهداف مالی مشخص است.
اگر آرزوی لذت بردن از دوران بازنشستگی را دارید، یا میخواهید بدون بدهی زندگی کنید یا قصد سفر به دنیا را دارید؛ اهداف مالی نقشه راهی برای تبدیل رویاهای شما به واقعیت است.
اهداف مالی چیست؟
اهداف مالی اهداف خاصی در ارتباط با پول است که برای خود تعیین میکنید. هر هدف به جنبه متفاوتی از زندگی مالی شما گره خورده است.
اهداف مالی از اهداف کوتاهمدت که نیازها و خواستههای فوری شما را برطرف میکنند تا رویاهای بلندمدت در مورد اینکه میخواهید آینده مالیتان چگونه باشد، متغیر است.
اهداف مالی برای همه یکسان نیست و در سه چارچوب زمانی متفاوت ارائه میشود: کوتاهمدت (کمتر از سه سال)، میانمدت (سه تا 10 سال) و بلندمدت (بیش از 10 سال).
اهداف نقش منحصر به فردی در سفر مالی شما دارد.
چارچوبهای زمانی اهداف مالی
1. کوتاهمدت
اهداف کوتاهمدت به خواستهها یا نیازهای فوری مربوط میشوند، مانند تعمیر خانه، برنامه تعطیلات یا بودجه اضطراری. گذاشتن نامهای خاص و هیجانانگیز بر اهداف کوتاهمدت، میتواند انگیزه رسیدن به آنها را افزایش دهد.
2. میانمدت
اهداف میانمدت فاصله بین اهداف کوتاهمدت و بلندمدت را پر میکند. به عنوان مثال میتوان به افزایش امتیاز اعتباری و به دست آوردن سرمایه برای شروع کسب و کار خود اشاره کرد. این اهداف معمولاً یک چارچوب زمانی بین 3 تا 10 سال دارند و پلههایی برای رسیدن به اهداف بزرگتر هستند.
3. بلندمدت
اهداف بلندمدت شامل اهداف دورتر مانند داشتن بازنشستگی راحت میشود. تقسیم اهداف بلندمدت به نقاط عطف کوچکتر، کوتاهمدت یا میانمدت، تضمین پیشرفت پایدار شما است.
اهداف مالی شما باید با ارزشها و چشمانداز آیندهای که میخواهید، هماهنگ باشد. همانطور که این اهداف را تنظیم میکنید، زندگیای که میخواهید داشته باشید و اینکه چگونه این اهداف در آن تصویر قرار میگیرند را تجسم کنید.
اهداف کلان و بلندمدت حیاتی هستند، به ویژه برای تأمین آینده مالی. بررسی نیازها و خواستههای فوری، و عوامل خارجی مانند قوانین در حال تحول (که میتواند بر چشمانداز مالی فرد تأثیر بگذارد) هم به همان اندازه حیاتی است.
با پرداختن به جنبههای کلان و خرد اهداف مالی، انگیزه و تمرکز لازم برای رسیدن به رویاهای خود را پیدا میکنید.
ساختن اهداف مالی دقیق و هوشمند
برای ساختن اهداف مالی دقیق و هوشمند باید ویژگیهای زیر را در نظر بگیرید:
1. مشخص باشد: اهداف باید واضح و به خوبی تعریف شده باشند.
2. قابل اندازهگیری باشد: پیشرفت باید قابل اندازهگیری باشد. مانند اندازهگیری مقدار پول، دارایی یا اتفاقات.
3. دستیافتنی باشد: اهداف باید واقعبینانه باشند. آیا منابع لازم برای رسیدن به این هدف مانند زمان، مهارت و توان مالی را دارید؟ اهداف کششی مشکلی ندارند، اما نباید دور از دسترس باشند.
4. مرتبط باشد: آیا این هدف به شما کمک میکند تا به هدف اصلی خود برسید؟ آیا این واقعاً هدف شماست یا هدف شخص دیگری است؟
5. محدوده زمانی داشته باشد: چه زمانی میخواهید به این هدف برسید؟
با اهداف کلان شروع کنید و سپس اهداف هوشمند برای آنها تعیین کنید. مراحل دستیابی به این اهداف را در نظر بگیرید و از آنها به عنوان پایه اهداف اصلی، استفاده کنید.
اهداف هوشمند، وضوح و تمرکز بالایی فراهم میکنند و به طور قابل توجهی شانس موفقیت شما را افزایش میدهند.
بیشتر بخوانید : مشاور تامین مالی چیست؟
اهداف مالی و بودجه شما دست به دست هم میدهند.
ایجاد یک بودجه واقعی گامی اساسی در مسیر دستیابی به اهداف مالی شماست. بودجه شما به عنوان یک GPS مالی عمل میکند و به شما کمک میکند نظم مالی خود را حفظ کنید و به سمت مقصد مورد نظر خود حرکت کنید. بودجه دیدی روشن از درآمد، هزینهها و پسانداز ارائه میدهد و به شما امکان میدهد تصمیمات مالی آگاهانه بگیرید.
علاوه بر این، بودجه به عنوان یک ابزار ارتباطی (به ویژه در امور مالی خانواده) عمل میکند. بودجه میتواند شکاف بین عادتهای مخارج متفاوت و اولویتها را در بین اعضای خانواده پر کند.
با ارائه دادههای قابل اندازهگیری، میتوانید تاثیر انتخابهای مالی همهی اعضای خانواده بر اهداف را نشان داده و هماهنگی مالی بهتری ایجاد کنید.
برای دریافت مطالب جدید در مورد مباحث مالی و سرمایهگذاری عضو سایت ما شوید.
مزایای تعیین اهداف مالی
اهداف مالی قطبنمای سفر مالی شما هستند. وقتی به آنها دست پیدا کنید، یک قدم به تحقق رویاهای مالی خود نزدیکتر میشوید.
به اهداف مالی به عنوان قلب برنامه مالی خود فکر کنید. اهداف مالی راهنمای تصمیمات مالی هستند، شما را در مسیر درست نگه میدارند و به سمت آیندهای امنتر و موفقتر هدایت میکنند.
ردیابی و اندازهگیری اهداف معین و مشخص آسانتر است و انگیزه شما را حفظ میکند. بررسی منظم اهداف، بودجه و اولویتهای مالی، باعث افزایش کنترل مالی شده و استرس شما را کاهش میدهد.
همچنین به شما کمک میکند تا تصمیمات آگاهانه بگیرید و اطمینان حاصل کنید که انتخابهای شما با اهداف شما همسو هستند.
چالشهای موجود در تعیین اهداف مالی
در حالی که هدفگذاری گامی اساسی در دستیابی به موفقیت مالی است؛ اغلب افراد با مشکلات رایجی روبهرو میشوند که مانع پیشرفت آنهاست.
بعد از اهمیت ساختن اهداف هوشمند، سه مانع اساسی وجود دارد که با شناخت و سنجش این چالشهای رایج، میتوانید راه را به سوی آینده مالی امنتر و مرفهتر هموار کنید.
1. عجله داشتن
دستیابی به اهداف مالی، بیشتر شبیه دوی ماراتن است تا دوی سرعت. تلاش برای دگرگونیهای شدید و یکشبه، میتواند منجر به غرق شدن، ناامیدی و در نهایت شکست در دستیابی به اهدافتان شود.
در دنیایی که برای رسیدن به نتایج سریع، شرطی شده است، ضروری است که صبر داشته باشید و بر تغییرات تدریجی و پایدار تمرکز کنید.
2. آمادگی برای تغییر
صادق بودن با خود، یکی از جنبههای مهم هدفگذاری است. با اینکه که ممکن است رویاهای بزرگی داشته باشیم؛ اما آنها باید با آمادگی ذهنی، جسمی و مالی فعلی ما هماهنگ باشند.
آرزوی رسیدن به جایگاههای بالا، آرزوی معمولی است؛ اما اطمینان از واقعی بودن این آرزوها در شرایط فعلی شما، به همان اندازه حیاتی و مهم است.
3. ندانستن جواب «چرا»
بسیاری از افراد بدون تأمل در انگیزههای خود، اهدافی را تعیین میکنند. بسیار مهم است که از خود بپرسید، «چرا من این هدف را دنبال میکنم؟». نیروی محرکه آرزوهای مالی شما چیست؟
آیا این کار را برای به جا گذاشتن میراثی ماندگار برای خانوادهی خود انجام میدهید یا برای کاهش استرس ناشی از بیثباتی مالی؟
شناسایی «چرا» و همسو کردن اهداف خود با ارزشهای اصلیتان، میتواند انگیزه لازم برای ادامه مسیر را فراهم کند.
روانشناسی مالی برای رسیدن به اهداف
- زندگی ایدهآل خود را تجسم کنید و اهداف مالی که با این تصویر مطابقت دارند را شناسایی کنید.
- برای اهداف خود اسامی انتخاب کنید که هیجان و انگیزه ایجاد میکند.
- به اهداف خود مُهر زمانی بزنید (اصولی که در ساختن اهداف هوشمند بیان شد)
- بازنماییهای بصری ایجاد کنید تا به شما کمک کند اهداف خود را به تصویر بکشید.
- موفقیت خود را خودکار کنید.
نکته آخر میتواند تاثیر زیادی داشته باشد. خودکارسازی اقداماتی که در پیشبرد اهداف مالی خود دارید، باعث میشود تصور اشتباه شما از روند پیشرفت را کاهش دهد.
خوشبختانه، ابزارهای زیادی برای خودکارسازی و پیگیری اهداف مالی وجود دارد که به عنوان مثال میتوان به ابزارها و پلتفرمهای بودجهبندی برای ایجاد و مدیریت بودجه اشاره کرد.
کلام آخر
علیرغم تلاش زیاد شما، همهچیز دقیقاً همانطور که برنامهریزی کردهاید، پیش نمیرود. زندگی پر از پیچ و خمهای غیرمنتظره است و سفرهای مالی نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
هنگامی که با شکستها یا چالشهای پیشبینینشده مواجه میشوید، خود را با شرایط وفق دهید. سازگاری یکی از ویژگیهای کلیدی موفقیت در دستیابی به اهداف است.
به جای تمرکز بر پیشنرفتن طبق پیشبینی، روی این تمرکز کنید که چگونه میتوانید رویکرد خود را تنظیم کرده و به جلو حرکت کنید.
در طول سفر مالی، شفقت به خود را تمرین کنید. با خود مهربان باشید، به خصوص زمانی که با موانعی روبرو میشوید. از انتقاد از خود دست بردارید و با درک و شکیبایی با خود همانطور رفتار کنید که با یک دوست در موقعیت مشابه، رفتار میکنید.