پسانداز اولین گام به سوی «محصور کردن پول» است. پسانداز پول را میتوان با صدقه مقایسه کرد. همه میدانند و موافق هستند که کمک به خیریه خوب است، اما افراد کمی وجود دارد که واقعاً این کار را انجام میدهند. دکتر عباس رفیعی در این مقاله به اهمیت بالای پس انداز برای رشد مالی اشاره می کند.
همه ما میگوییم که باید پول پسانداز کنیم، اما وقتی از ما میپرسند «چقدر پسانداز میکنی؟»، دلایلی مانند «تورم خیلی زیاد شده»، «هر ماه با هزینههای جدیدتری مواجه میشوم»، «باید در حال زندگی کرد و زیاد به آینده فکر نکرد»، یا «من درآمد زیادی ندارم» و … را بیان میکنیم.
چگونه میتوانیم در خرج کردن پول صرفهجویی کنیم؟
برای مثال یک دانشجو ماهیانه دو میلیون تومان پول تو جیبی میگیرد. بیشترِ آن را در کافه و رستوران و سینما و … خرج میکند. با این حال، همیشه فکر میکند که اگر به جای آن، دو میلیون و پانصد دریافت کند، زندگی بسیار راحتتری خواهد داشت. بعد از شروع به کار، 8 میلیون تومان در ماه دریافت میکند، اما باز هم کافی نیست. داشتن پول بیشتر هرگز مشکلات مالی را حل نمیکند. احتمالا در آن زمان است که متوجه میشویم مشکلات مالی ما، شاید به خاطر مبلغی نیست که میگیریم؛ بلکه به خاطر روشی است که خرج میکنیم.
بیایید این موضوع را به صورت ریاضی بررسی کنیم:
مخارج – درآمد = پسانداز
این بدان معناست که پسانداز شما نه تنها به درآمد بلکه به مخارج شما نیز بستگی دارد. در هر مقطع زمانی، میتوانید با برنامهریزی خوب برای هزینههای خود، پسانداز خود را تقویت کنید و برعکس. حتی پس از افزایش درآمد ماهانه، اگر هزینههای شما نیز افزایش یابد، ممکن است تأثیری بر پسانداز شما نداشته باشد.
به عنوان مثال، شخصی برای رفتن به محل کارش سوار مترو میشود و برای او روزانه 12 هزار تومان هزینه دارد؛ اما پس از افزایش حقوق، با تاکسی اینترنتی به محل کارش میرود که روزانه حداقل 100 هزار تومان برای او هزینه دارد.
این کاری است که همه ما نیز انجام میدهیم. وقتی که پول بیشتری به دست میآوریم، تمایل داریم با استفاده از وسایل تجملاتی، مخارج خود را افزایش دهیم. این موضوع نشان میدهد که چرا هر پولی که به دست میآوریم هیچوقت کافی نیست.
واقعیت این است که میلیونرها نه تنها با به دست آوردن مبالغ هنگفت، بلکه با خرج نکردن و سرمایهگذاری کردن پولی که به دست میآورند، ثروتمندتر میشوند.
یکی از بزرگترین سرمایهگذاران جهان، وارن بافت، میگوید: «آنچه را که پس از خرج کردن باقی میماند پسانداز نکنید، بلکه آنچه را که پس از پسانداز باقی میماند خرج کنید».
بنابراین ابتدا باید بخشی از درآمد خود را پسانداز کنید و سپس برای مخارج خود با باقیمانده پول برنامهریزی کنید. پسانداز کردن مانند یک وعده غذایی سالم است که باید به طور منظم مصرف شود تا از نظر مالی زندگی سالمی داشته باشیم.
بیشتر بخوانید : مشاور تامین مالی کیست
پسانداز خود را به سرمایه شخصی تبدیل کنید.
مردم اغلب پسانداز خود را به عنوان سرمایهی شخصی اشتباه، میدانند. پسانداز بخشی از درآمد ماهانه شماست که تصمیم گرفتید آن را خرج نکنید. ممکن است پول خود را پسانداز کنید تا در فصل بعدی خرج کنید، یا ممکن است آن را در تعطیلات خرج کنید، اما در حال حاضر آن را پسانداز میکنید.
اگر پسانداز خود را به درستی جهتدهی کنید، تنها در این صورت است که میتوان آن را به عنوان اولین گام برای ایجاد سرمایه شخصی تلقی کرد. اگر در چرخهی باطل پسانداز پول برای خرج کردن بیشتر، گیر کردهاید، هرگز نمیتوانید آن را به سرمایه شخصی خود تبدیل کنید.
پسانداز با افزایش درآمد (یا کاهش هزینه) افزایش مییابد.
بیایید یک مثال ساده بزنیم. اگر درآمد ماهانه شما (مثلا حقوق) 5 میلیون تومان افزایش یابد و اگر مخارج شما ثابت بماند، پسانداز ماهیانه شما 5 میلیون تومان افزایش مییابد. اما آیا میدانید، اگر انرژی خود را بر ایجاد سرمایه شخصی خود متمرکز کنید، پسانداز شما میتواند درآمد شما را افزایش دهد؟ این بدان معناست که با افزایش 5 میلیون تومان پسانداز، میتوانید درآمد ماهانه خود را نیز افزایش دهید. این اتفاق زمانی میافتد که به تدریج وارد یک حلقه ایجاد ثروت شوید.
هنگامی که بخشی از این حلقه شوید، خواهید دید که ثروت عظیمی ایجاد میکنید. روند تغییر زندگی با پسانداز بیشتر شروع میشود.
وقتی پسانداز به درستی جهتدهی شود، دارایی واقعی شما افزایش مییابد (یا با تسویه بدهی، بدهی شما کاهش مییابد) و تأثیر مثبتی بر سرمایه شخصی شما دارد که به نوبه خود درآمد شما را افزایش میدهد و این دوباره باعث افزایش پسانداز میشود. تنها کاری که باید انجام دهید این است که بیشتر پسانداز کنید و به پسانداز خود با سرمایهگذاری در داراییهای واقعی به درستی جهت دهید.
فرض کنید بتوانید 100 میلیون تومان پسانداز کنید. این را در یک سپرده ثابت در بانک سرمایهگذاری کنید. پس از یک سال، درآمد شما بسته به نرخ بهره افزایش مییابد، که منجر به افزایش پسانداز شما (هرچند کم) میشود، و زمانی که دوباره سرمایهگذاری کنید، وارد حلقه ایجاد ثروت میشوید. این حلقه توسط پسانداز شما تقویت میشود. زمانی که تصمیم بگیرید بر روی سرمایه شخصی خود تمرکز کنید، پسانداز اهمیت بیشتری پیدا میکند.
فرض کنید فقط 100 میلیون تومان در حساب بانکی خود دارید. حتی اگر آن را روی ابزاری سرمایهگذاری کنید که بازدهی 100 درصدی داشته باشد (اگرچه بعید است که چنین چیزی پیدا کنید)، میتوانید فقط 100 میلیون تومان برای خود به دست آورید.
برای آگاهی بیشتر از روشهای سرمایه گذاری در دارایی های مطمئن و مهمتر از آن تغییر لایف استایل زندگی مالی خود حتما از خدمات مجموعه دکتر عباس رفیعی و همچنین از آموزشهای دکتر رفیعی بهره ببرید.